Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

wtorek, 28 lipca 2015

Gofrowe zoo

Nasza córka dostała nowe sprzęcicho z gatunku małe agd. Gofrownica okazała się strzałem w dziesiątkę. Mmmmm gofry wyszły super,w środku mięciutkie na zewnątrz apetycznie chrupkie



  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 1\3 szklanki mleka
  • 1\2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto podobne do naleśnikowego.Odstawić na 15 minut. Smażyć gofry do zrumienienia

MOJE RADY
  •  olej można zastąpić roztopionym masłem,nigdy margaryną
  • zamiast ekstraktu można wziąć po prostu cukier wanilinowy
  • wariacje to : dodatek startej skórki pomarańczy lub cytryny ,łyżeczka kakao, dodatek cynamonu lub kardamonu
  • nasza gofrownica nie wymaga smarowania tłuszczem jeśli wasza musi być smarowana użyjcie oleju rzepakowego
  • polecam mąkę orkiszową dla odchudzonej wersji gofrów

poniedziałek, 27 lipca 2015

Pita ala mechico

Będzie sporo o meksykańskiej kuchni. Bardzo ją lubimy bo jest ostra i zdecydowana w smaku. Wiadomo z poziomem ostrości każdy ma różnie dlatego rzecz gustu ile wsypiecie chili. Chlebki pita są proste do zrobienia i przepis na nie wkrótce znajdziecie na blogu,a te akurat dostaliśmy i powstało coś bardzo smacznego. Farsz ma bardzo bogaty smak,ciekawe przyprawy i jest piekielnie ostry


  • 8 chlebków pita
  • 3\4 kg wołowiny
  • drobno posiekana biała cebula
  • 1 i 1\2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 - 2 łyżeczki chili 
  • drobno posiekana czuszka
  • 1\2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki posiekanych kaparów  
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • 3\4 szklanki passaty pomidorowe ew.przecieru dobrej jakości
  • 3 łyżki oliwy
  • sól 
  • pieprz młotkowany
Mięsko wrzucamy do miski i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem fasoli i passaty. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 2 godzinki. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodajemy passatę i fasolę.Gotujemy około 5 minut.
Chlebki zwilżamy wodą i wstawiamy do piekarnika - 180 stopni - na 10 minut. Gorące nacinamy i wkładamy nadzienie,zajadamy zagryzając ogórem kiszonym

MOJE RADY
  • proponuję użyć ligawy,tańsza i bardzo smaczna wołowinka
  • cynamon możecie pominąć lecz smak już będzie nieco inny
  • uwaga z solą,kapary są same w sobie słone,gdy ich nie lubicie dajcie korniszony
  • chili i czuszka to piekielny zestaw ostrość regulujcie swoimi kubkami smakowymi

środa, 22 lipca 2015

Żeberka w keczupie



  • 1,5 kg mięsnych żeberek
  • 1\2 szklanki pikantnego keczupu dobrej jakości
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • chili w proszku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
Żeberka myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w kawałki ( dwie kostki na porcję ). Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze składnikami marynaty. Mięsko wkładamy do dużego worka,wlewamy marynatę. Worek zamykamy i wrzucamy do lodówki na 3 godzinki. Po tym czasie blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia,układamy mięsiwo i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni .Pieczemy około 2 godzin,od czasu do czasu obracając porcje mięsa
  
MOJE RADY
  •  sos sojowy zawsze możecie zastąpić przyprawą w płynie typu maggi
  • jeśli ocet balsamiczny to tylko z Modeny
  • pisząc ostra musztarda zazwyczaj używam dijon lub rosyjskiej,mają bardzo zdecydowany smak
  • chili dodajcie tyle ile lubicie ostrości w potrawie
  • niska temperatura pieczenia i dłuższy czas nie wysusza mięsa na wiór
  • marynowanie w worku jest wygodniejsze,marynata dochodzi gdzie trzeba,lodówka nie przechodzi zapachami i zajmuje mniej miejsca

poniedziałek, 20 lipca 2015

Surówka ,,kebabowa,,

O jak długo nie mogłam trafić w gusta Piotra.Wciąż słyszałam ,,to jeszcze nie ten smak kubełkowego kebaba,,i któregoś dnia,powstała ta właśnie surówka
  • biała kapusta,ilość dowolna u mnie 1\2 małej główki
  • duża marchew
  • cebula
  • 2 ogórki kiszone, ja dałam małosolne
  • 4 ząbki czosnku
  • 1\2 pęczka koperku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • śmietana 18 % może być 12%, ważne by była gęsta około 3\4 szklanki
  • łyżka białego octu winnego
Kapustę szatkujemy ,marchew ścieramy na tarce,gdy jest młoda nawet jej nie obierajcie tylko porządnie umyjcie.Cebulę zeszatkować w krążkach na szatkownicy tak jak i ogórki kiszone.Warzywa wrzucić do miski i skropić oliwą z oliwek.Do śmietany dodajemy,ocet,sól ,pieprz,przeciśnięte ząbki czosnku,mieszamy i zalewamy kapustkę.Ostawiamy na co najmniej godzinkę do lodówki.Po tym czasie dopiero dodajemy świeży koperek

MOJE RADY
  • nie żałujcie pieniążka na dobrej jakości oliwę z oliwek
  •  można użyć jogurtu greckiego dla wersji fit
  • dobrze nakryjcie miskę folią gdyż za godzinę lodówka będzie pachniała czosnkiem
  • bez obaw kapusta zmięknie bez wcześniejszego solenia

Tort węgierski w wersji weselnej



Przedstawiam tort węgierski w dość dużej wersji...przepis wkrótce

Coś o mnie

Mam na imię Beata. Nie będę zbyt oryginalna jeśli napiszę,że kocham gary,gotowanie,pieczenie,smakowanie i wszystko co wiąże się z pomieszczeniem zwanym kuchnią.
Postaram się zamieszczać przepisy o różnej skali trudności,zawsze dodam kilka moich porad oraz coś extra.Mianowicie od jakiegoś czasu testując przepisy stosowałam różnorakie zamienniki niektórych składników i przypraw.Podzielę się tą wiedzą,gdyż nie każdy ma akurat w lodówce trawę cytrynową lub winian potasu  do ubijania białek.Czasem takie drobne elementy potrafią namieszać w przepisie i stres gotowy. Zapraszam do czytania jednocześnie prosząc,,,,zostawcie po sobie ślad,,,będzie mi bardzo miło.Zdjęcia na tym blogu są tylko moją własnością i bez mojej wiedzy i zgody nie można ich publikować