Tort Sachera - smakołyk wiedeńskich cukierni
Przepyszne ciasto dla fanów czekolady.Oczywiście, nie mogę podać oryginalnej receptury gdyż ta jest ,,ściśle tajna,,dlatego udostępniam wersję, która jest bardzo zbliżona do oryginału.
Przepis zaczerpnięty z magazynu Moje Gotowanie.
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 15 dag masła
- 2\3 szklanki cukr
- 6 jaj podzielonych na żółtka i białka
- szklanka mąki
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- konfitura morelowa
POLEWA CZEKOLADOWA
- 20 dag deserowej czekolady
- łyżka masła
- łyżka cukru
Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ( miska ustawiona na garnku z gorącą wodą ) i studzimy. Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem na puszysty krem. Dodajemy po jednym żółtku , następnie wciąż miksując dodajemy przestudzoną czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Za pomocą rózgi łączymy pianę z masą czekoladową. Ciasto przekładamy do tortownicy - 24 cm - pieczemy w 180 stopniach 50 - 60 minut. Po wystudzeniu przekrawamy na połowę lub tak jak u mnie na dwie połowy i smarujemy konfiturą ( ja użyłam wiśniowej ,gdyż jakiś skrzat wyjadł morelową ). Oblewamy polewą czekoladową której wszystkie składniki łączymy w kąpieli wodnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz