Ciasto,, INKA" z kremem tiramisu
|
,,INKA" |
Pyszne ciasto z gatunku przekładaniec. Biszkopt kawowy z dodatkiem popularnej Inki i krem tiramisu. Nasączone ponczem kawowym z domieszką likieru amaretto tworzy przepyszną kompozycję smakową. Szczerze polecam.
BISZKOPT
- 4 jajka
- 3\4 szklanki cukru
- 3\4 szklanki mąki tortowej
- 3 kopiaste łyżki kawy inki o smaku czekoladowym
- łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ,powoli dodajemy cukier. Gdy się
rozpuści łączymy masę z żółtkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą inką. Suche składniki łączymy z ubitymi jajkami delikatnie mieszając wszystko rózgą lub łopatką. Przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut. Gdy wystygnie przekrawamy na 3 blaty.
KREM TIRAMISU
- 250 gram serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 25 ml likieru amaretto
PONCZ
- Filiżanka ( 200 ml ) mocnej kawy
- kieliszek likieru amaretto
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem ,aż masa będzie puszysta. Po łyżce dodajemy serek mascarpone. Krótko ucieramy. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę,najlepiej 36 %. Ubitą delikatnie łączymy z serową masą. Na końcu dodajemy likier. Składamy ciasto, spodni blat nasączamy obficie kawą ,wykładamy cześć kremu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch dowolnie dekorujemy , aczkolwiek w tym wypadku wskazana jest prostota. Wystarczy zygzak z kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz