Przepis na ten sos pochodzi od zaprzyjaźnionego , rodowitego turka , właściciela małej sieci kiosków oferujących min. kebab. Oczywistością jest , że zdradził 3\4 swojego przepisu. Tę brakującą część musiałam ,,dorobić,, swoimi kubkami smakowymi. Miałam do pomocy największego fana kebaba , mojego Piotra , który ten sos uwielbia.
Polecam zrobić większą ilość smakołyku, gdyż nie tylko świetnie smakuje ze wspomnianym fast foodem lecz doskonale pasuje do kanapek i domowych sosów.
- 4 kilogramy czerwonej papryki
- kilogram pomidorów
- 2 słoiczki przecieru pomidorowego
- 2 papryczki chilli pozbawione gniazd nasiennych
- główka czosnku obrana i przeciśnięta przez praskę
- 4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki papryki wędzonej w proszku
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 1\2 szklanki oleju ryżowego lub palmowego ( carotino )
- torebka liści laurowych
- torebka ziela angielskiego
Zmiel wraz z pomidorami i chilli za pomocą maszynki do mielenia. Pulpę paprykowo - pomidorową przełóż do sporego , najlepiej nierdzewnego rondla , i gotuj przez godzinę , aż zacznie znacznie odparowywać z niej woda. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie ( najlepiej zawiąż je w zgrabny pakunek za pomocą gazy ) oraz resztę składników. Gotuj znów przez godzinę od czasu do czasu mieszając by sos się nie przypalił. Wyjmij gazę z liśćmi i zielem. Teraz możesz go zblendować by był bardziej gładki - choć nie jest to konieczne. Gorący sos przelej do małych słoiczków i zakręć. Odwróć do góry dnem by w ten sposób całkowicie wystygł.
Jeśli chcesz przechowywać sos dłużej koniecznie musisz poddać go pasteryzacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz