Kolejna propozycja na świąteczne uniesienia kulinarne. Nie spotkałam jeszcze w swoim życiu osoby ,która nie lubiłaby krokietów. A te domowe są niewiarygodnie dobre i robi się je dość szybko. Jeśli zrobicie ich więcej spokojnie możecie je zamrozić i będą jak znalazł na ,,kiedyś,,
NALEŚNIKI
- 1 1/2 piwa lub wody mineralnej gazowanej
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- jajko
- spora szczypta soli
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- masło klarowane do smażenia
FARSZ
- 70 dag mielonego mięsa ( karczek, łopatka ,szynka lub mieszanina wymienionych )
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 20 dag posiekanych pieczarek
- sól
- pieprz
- szczypta majeranku
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- Rama z masłem do smażenia
Każdy naleśnik smarujemy masą ( po zmieleniu jest wygodniej i precyzyjniej ją rozsmarować ). Zwijamy krokiety . Najpierw od spodu robimy zakładkę potem zakładamy oba boki i zwijamy rulon. Krokiet gotowy.
PANIERKA
- 2 jajka
- bułka tarta
- 1\2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki drobno startej goudy
MOJE RADY
- Dlaczego zmieliłam mięso ponownie ? nie lubię gdy z krokietów coś mi się wysypuje, zmielenie lub zblendowanie temu zapobiega . Drugi plus tego zabiegu , masa rozprowadza się równomiernie dzięki temu każdy krokiet jest zgrabnie równy.
- W ten sam sposób możecie postąpić z farszem kapuścianym
- Parmezan możecie zastąpić jakimkolwiek innym serem, ważne by był drobno starty
- Krokiety z taką panierką należy smażyć na niewielkim ogniu , unikniemy ryzyka ich przypalenia.
- Nie polecam do smażenia oleju , nieapetycznie nim nasiąkają
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz