Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Szarlotka wg.Oetkera


    Kto śledzi mój blog wie, że większość wpisów to przepisy na ciasta i wypieki różniste. Powodem jest nie tylko ogromna pasja pieczenia lecz też jestem posiadaczką wspaniałej książki o wypiekach ,,The Encyclopedia of Baking.'' Czasem przepisy zaskakują składnikami. Tak właśnie było w tym przypadku. Ciasto bez dodatku jajek i jabłka gotowane z budyniem. Przyznam , że wyszła całkiem apetyczna wariacja ,którą szczerze polecam.
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - użyłam tej pierwszej
  • 25 dag masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 600 ml wody
     Z obu mąk , masła, cukru ,proszku do pieczenia i soli zagniatamy ciasto - Nawet jeśli wydaje nam się zbyt sypkie po schłodzeniu zmienia konsystencję tak bardzo, że można je zetrzeć na tarce - Owinięte folią chłodzimy 2 godziny w lodówce. 
 Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki, a ósemki w plasterki. Wrzucamy do sporego garnka , zasypujemy cukrem,dolewamy większą połową wody i gotujemy do momentu , aż owoce lekko zmiękną. W reszcie wody rozrabiamy proszek budyniowy wlewamy do jabłek , doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.
  3\4 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ugniatamy ręką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut by spód się podpiekł. 
 Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka , a na wierz ścieramy pozostałą 1/4 ciasta. Pieczemy całość 50 minut. Przed pokrojeniem musimy je porządnie schłodzić gdyż masa jabłkowa powinna dobrze się zestalić.

niedziela, 26 czerwca 2016

Torcik z galaretkowym kremem i jagodami



Bardzo szybki do zrobienia torcik. Inspiracją do jego zrobienia był przepis zamieszczony w gazecie.  Konkretnie zaciekawił mnie sposób wykonania kremu, dość ciężki, maślany po dodaniu tężejącej galaretki i mleka zmienia swoją konsystencję na bardziej puszysty i piankowy. Dodatek jagód podnosi walory smakowe ciasta co powoduje nieograniczoną chęć zjedzenia całości.....

       BISZKOPT Z 4 JAJEK

       KREM
  • Kostka masła
  • 1/2 szklanki zimnego mleka 3,2%
  • galaretka o dowolnym smaku rozpuszczona w 1 szklance wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru
     Masło i cukier puder utrzyj na puszysty krem. Dodawaj po łyżce mleko i tężejącą galaretkę. Masę włóż do lodówki do czasu , aż poskładasz torcik.

    MASA JAGODOWA
  • 0.5 kg jagód
  • 1\2 szklanki cukru
  • galaretka szafirowa
   Do garnka wsyp dobrze umyte jagody i cukier. Na małym ogniu gotuj je aż cukier się rozpuści , a jagody rozpadną się. Do wrzącej masy wsyp suchą galaretkę , wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na dolny blat wyłóż masę jagodową , poczekaj aż się zetnie. Teraz posmaruj 1/3 kremu i przykryj drugim krążkiem ciasta. Posmaruj go następną 1/3 kremu. Ułóż trzeci krążek , a następnie posmaruj pozostałym kremem wierzch i boki ciasta. Wstaw do lodówki na 2 godziny.


niedziela, 12 czerwca 2016

Czekoladowiec z kremem i truskawkami




Sezon na truskawki w pełni. Uwielbiam te owoce!!!!!!! Zrobiłam proste ciasto czekoladowe nasączane ,,,,galaretką,pokryte kremem budyniowym i truskawkami. Niecodzienny ,,poncz,,do ciasta sprawia, że jest nie tylko wilgotne lecz wręcz eksploduje smakiem.

    CIASTO
  • 4 jajka rozmiar L
  • 3\4 szklanki miałkiego cukru
  • 3\4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • galaretka truskawkowa rozpuszczona w szklance wrzątku do nasączenia ciasta
    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę,gdy osiągnie pożądaną konsystencję dodajemy porcjami cukier. Ubijamy, aż ten się rozpuści. Teraz możemy dodać żółtka i ubić wszystko razem na puszystą masę jajeczną. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.  Dodajemy do jajek i za pomocą łopatki lub trzepaczki łączymy z masą.Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( 30x20). Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.Odstawiamy do wystudzenia.
       
    KREM
  • 3\4 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  •  kostka masła
  • 4 łyżki cukru
  Większą część mleka zagotowujemy z cukrem. W mniejszej części rozrabiamy budynie które wlewamy na wrzące mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy budyń do wystudzenia przykrywając go folią spożywczą by uniknąć pojawienia się na powierzchni nieapetycznego kożucha. Masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce wystudzonego budyniu.

 WIERZCH CIASTA
  • truskawki pokrojone na połówki
  • galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1 1\2 szklanki wrzątku
     Blaszkę w której piekliśmy ciasto wykładamy folią spożywczą. Wkładamy do niej ciasto które obficie polewamy tężejącą galaretką. Na ciasto wykładamy krem , równomiernie go rozsmarowujemy.. Na kremie dość ściśle układamy połówki truskawek które zalewamy drugą tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na dwie godziny.