Galaretka pełna rozmaitości
Bardzo, ale to bardzo miałam ochotę na ,,coś innego,, niż zwyczajna kanapka. Otwierając lodówkę znalazłam wszystko co pasowało mi do sałatki i,,,galarety. Smakuje fantastycznie , a co więcej można jeść ją bez wyrzutów sumienia. Lekka i smaczna.
- kilka różyczek kalafiora i brokułów
- marchew pokrojona w półplasterki
- 1\2 puszki groszku
- 1\2 puszki kukurydzy
- 15 dag szynki konserwowej
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1\2 zielonej papryki
- 1\2 bulionu warzywnego lub rosołu
- 4 łyżeczki żelatyny ( bez gotowania )
- odrobina octu winnego
- pieprz,sól
Kalafior , brokuł i marchew blanszujemy w osolonym wrzątku do momentu aż zmiękną lecz pozostaną jędrne. Paprykę i szynkę kroimy w kosteczkę , jajka w plasterki. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę. Bulion doprawiamy pieprzem i octem winnym gdyż galaretka powinna mieć wyrazisty smak. Całość studzimy do temperatury pokojowej. Teraz wrzucamy do buliony wszystkie składniki z wyjątkiem jajek. Te układamy na dnie formy w której będzie zastygała galaretka. Zalewamy jajka mieszaniną i odstawiamy do stężenia. By łatwiej wyjąc galaretę z formy użyjmy formy silikonowej lub zwykłą keksówkę wyłóżmy folią spożywczą. Doskonale smakuje z prostym sosem czosnkowym ( jogurt grecki + sól+pieprz +rozgniecione ząbki czosnku +posiekany koperek )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz