Sałatka brokułowo - kalafiorowa
Sałatka która może zastąpić obiad. Szczególnie w te upalne dni. Przetestowałam do niej dwa rodzaje sosu. Zdecydowanie przypadł nam do gustu ten o nucie czosnkowej. Jednakże podaje przepis na oba,sami dokonacie wyboru. Przepis pochodzi z magazynu MOJE GOTOWANIE
- 1\4 kalafiora podzielonego na małe rózyczki
- 1\4 brokuła podzielonego na małe różyczki
- młoda marchew
- 2 ogórki gruntowe
- 6 rzodkiewek
- 1\4 puszki kukurydzy
- mała cebulka
- 3 jajka na twardo
SOS I
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy dijon
SOS II
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka musztardy dijon
Kalafiora,brokuły i marchew pokrojoną w półplasterki blanszujemy we wrzątku. Warzywa powinny pozostać jędrne. Ogórki pokroić w półplasterki,rzodkiewki w plasterki a jajka w ćwiartki. Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy delikatnie w miseczce,dodajemy kukurydzę. Składniki wybranego sosu łączymy i zalewamy sałatkę. Wstawiamy do lodówki by porządnie się schłodziła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz