Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 11 lutego 2018

Ciasteczka serowe



Przedstawiam ciasteczka. Nie są jakieś tam , to ciasteczka serowe. Uproszczona ,lecz jakże smaczna wersja ciastek francuskich. Do ich produkcji potrzebujemy tylko trzech składników głównych. A potem tylko cierpliwość i silna wola pozwolą im przetrwać ,,,do wieczora.
  • 50 dag półtłustego sera białego
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 50 dag mąki tortowej
 Składniki wykładamy na stolnicę lub blat i za pomocą siekaczki albo noża szybko tworzymy kruszonkę , którą zagniatamy potem w zgrabną kulę. Ciasto chłodzimy około dwóch godzin w lodówce. W tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia,piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Szykujemy dwie miseczki,w jednej roztrzepujemy jedno jako z dwiema łyżkami wody , a do drugiej sypiemy cukier. Ciasto po schłodzeniu dzielimy na cztery części. Wałkujemy na placki grubości 0,5 cm. Wycinamy dowolne kształty ciastek. Każde ciasteczko maczamy jedną stroną w jajku i potem w cukrze. Układamy na blaszce i wstawiamy do gorącego piekarnika na około 20 minut.

Brak komentarzy: